Κλινική Διαιτολόγος Παν/μίου Οξφόρδης [BSc]
Αθλητική Διατροφολόγος Παν/μίου Λονδίνου [MSc]

Μαρία Πλάδα διατροφολόγος Λάρισα

Η μεσογειακή διατροφή το καλοκαίρι βοηθά στο αδυνάτισμα

Η μεσογειακή διατροφή από το παρελθόν μέχρι και σήμερα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θρέψης του ατόμου. Ακολουθώντας τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής το καλοκαίρι μπορούμε να χάσουμε βάρος ενώ παράλληλα τρεφόμαστε υγιεινά.

Βασικός κανόνας τα πέντε γεύματα την ημέρα, τα οποία καλό είναι να περιλαμβάνουν τροφές εύπεπτες καθώς η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος  σε συνδυασμό με πολύπλοκα γεύματα πλούσια σε λιπαρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βάρος και δυσπεψία. Τα πέντε σωστά γεύματα την ημέρα βοηθάνε στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας του οργανισμού ώστε να επιτύχουμε απώλεια βάρους.

Ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα σνακ είναι η καλύτερη επιλογή καθώς  παρέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.ά) και μας αποτρέπουν από την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ όπως (ρυζογκοφρέτες, τυποποιημένες μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα,κτλ)

Τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται τους καλοκαιρινούς μήνες περιέχουν πληθώρα βιταμινών με προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, ντομάτα, αγγούρι, κολοκυθάκι, πιπεριά, μελιτζάνα, αντίστοιχα αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών, βιταμίνης C, καροτένια, λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά.

Το γιαούρτι αποτελεί επίσης μία καλή επιλογή όχι μόνο για σνακ αλλά και για πρωινό ή βραδινό γεύμα συνδυάζοντας το με κάποιο δημητριακό και κάποιο φρούτο. Τα φυσικά προβιοτικά που περιέχει, συμβάλλουν  επίσης στην άμυνα του οργανισμού και στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Έρευνες έχουνε δείξει ότι το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή για σνακ καθώς είναι σημαντικά ωφέλημα καθώς αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την όρεξη για τροφή.

Προσοχή στο λάδι στο μαγείρεμα και τις σαλάτες. Το ελαιόλαδο αποτελεί την καλύτερη πηγή λίπους για κατανάλωση βάση των πολύτιμων βιταμινών (βιταμίνη E) που περιέχει αποτελεί συστατικό υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης. Σημαντικό όμως είναι η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Το φρέσκο ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και πηγή πολύτιμων ω-3 λιπαρά οξέων,  τα οποία συμβάλουν στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού. Τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα προσλάβουμε μέσω της κατανάλωσης των λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός (όχι ιχθυοτροφείου) γαύρο, σαφρίδι, κολιός τα οποία αλιεύονται κυρίως το καλοκαίρι.

Το νερό πολύτιμο συστατικό στη διατροφή μας και ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς αποβάλουμε μεγάλες ποσότητες νερού από το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης. Βασικός κανόνας είναι να πίνουμε συνέχεια νερό σε μικρές γουλιές έτσι ώστε να ενεργοποιούμε στο σώμα μας έναν μηχανισμό διατήρησης της ενυδάτωσης.

Νερό πίνουμε συνέχεια και πριν διψάσουμε. Οι έρευνες έχουνε δείξει ότι η δίψα αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης. Σχεδόν 2-3 λίτρα την ημέρα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Επίσης σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τυποποιημένα ροφήματα κρύου τσαγιού κ.ά καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πολλές θερμίδες, πολλά συντηρητικά και δεν βοηθάνε καθόλου στην απώλεια βάρους. Καλό είναι επίσης να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και η συχνή κατανάλωση του μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια μας για απώλεια βάρους. Μην ξεχνάμε πως τα ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη (ουίσκι, βότκα, τζίν, ρούμι, τσίπουρο, ρακί κα) περιέχουν περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κρασί και την μπύρα. Τα κοκτέιλς περιέχουν ακόμη περισσότερες θερμίδες καθώς έχουνε ανάμιξη με κάποιο αναψυκτικό ή σιρόπι.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε κάθε μορφή είναι επίσης ωφέλιμη,  καθώς μελέτες έχουνε δείξει ότι η καθημερινή άσκηση κινητοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και βοηθά σημαντικά στην απώλεια κιλών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το κολύμπι είναι ότι καλύτερο από άσκηση καθώς δεν επιβαρύνει κανένα σύστημα του οργανισμού, είναι απολαυστικό και μας δροσίζει.

Τι άλλο  πρέπει να προσέξουμε την καλοκαιρινή περίοδο;

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής που πολύ συχνά πλέον εφοδιάζονται τα περισσότερα άτομα χωρίς την συμβουλή του ειδικού-γιατρού με σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους. Τεράστια προσοχή στους λιποδιαλύτες ακόμη και σε όσους διαφημίζονται ως φυτικοί-φυσικοί λιποδιαλύτες. Είναι καταστροφικοί για τον οργανισμό (συκώτι, πάγκρεας) και μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο.

Τα συμπληρώματα- βιταμινούχα σκευάσματα περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων τα οποία δεν είναι απαραίτητα χρήσιμα σε όλους τους ανθρώπους και πολλές φορές είναι και επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα, ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία τους με τη χρήση των συμπληρωμάτων.

Η χρήση αυτών καλό είναι να γίνεται μόνο μετά από τη σύσταση ιατρού.

Η μεσογειακή διατροφή λοιπόν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποτοξίνωσης και θωράκισης του οργανισμού, και απώλειας βάρους καθώς περιέχει τα πάντα, δεν πεινάμε, χάνουμε βάρος και παραμένουμε υγιείς!

Διατροφή και όχι δίαιτα κάνουμε όλο το χρόνο με μέτρο, λογική, χωρίς υπερβολές και ακραίες διατροφικές συμπεριφορές και πάντα παίρνοντας την γνώμη ενός Διαιτολόγου.