Κλινική Διαιτολόγος Παν/μίου Οξφόρδης [BSc]
Αθλητική Διατροφολόγος Παν/μίου Λονδίνου [MSc]

Μαρία Πλάδα διατροφολόγος Λάρισα

«Μείναμε σπίτι» και «φάγαμε πολύ»

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι και η ανάγκη για διακοπές και διατροφή είναι ίσως μεγαλύτερη από τις άλλες χρονιές καθώς φέτος «Μείναμε σπίτι» και «φάγαμε πολύ»!

Ώς αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το αυξημένο βάρος και ίσως τα πολλά παραπανίσια κιλά για ορισμένους. Όμως οι ειδικοί λέμε ότι «δεν χρειάζεται πανικός»!

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως τους καλοκαιρινούς μήνες οι διατροφικές μας ανάγκες διαφοροποιούνται σημαντικά από εκείνες του χειμώνα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν αυξημένη ενυδάτωση και εύπεπτες τροφές.

Το νερό αποτελεί  πολύτιμο συστατικό στη διατροφή μας και ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς αποβάλλουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης. Βασικός κανόνας να πίνουμε συνέχεια νερό σε μικρές γουλιές έτσι ώστε να ενεργοποιούμε στο σώμα μας έναν μηχανισμό διατήρησης της ενυδάτωσης.

Νερό πίνουμε συνέχεια πριν διψάσουμε καθώς οι έρευνες έχουνε δείξει ότι η δίψα αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης. Σχεδόν 2-3 λίτρα την ημέρα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του υγιούς ανθρώπου.

Βασικός κανόνας είναι ακόμη και το καλοκαίρι ακόμη και στις διακοπές μας να μπορούμε να καταναλώνουμε τα πέντε γεύματα την ημέρα.

Καλό είναι τα γεύματα μας, να περιλαμβάνουν τροφές εύπεπτες καθώς η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος  σε συνδυασμό με πολύπλοκα γεύματα πλούσια σε λιπαρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικό βάρος και δυσπεψία.

Τα  φρέσκα φρούτα (φρουτοσαλάτα) και οι χυμοί εποχιακών φρέσκων φρούτων επιπρόσθετα είναι η ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι καθώς ελέγχουν την πείνα, δίνουν ενέργεια, βιταμίνες και προσφέρουν ενυδάτωση. Επιλέγουμε ποικιλία φρούτων (καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες κ.ά.) και ποικιλία λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνα, χρωματιστές πιπεριές κ.ά.) στα σνακ καθώς μας παρέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών με φωτοπροστατευτική δράση (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.α)

Η επιλογή  των παραπάνω μας αποτρέπει από την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ όπως (ρυζογκοφρέτες, τυποιποιημένες μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, παγωτά κ.ά.).

Εύκολα και υγιεινά γεύματα όπως μία σαλάτα με εποχιακά φρέσκα λαχανικά σε συνδυασμό με ένα σκληρό τυρί και ένα κρίθινο παξιμάδι αποτελεί πλήρες γεύμα με αυξημένη θρεπτική αξία, εύπεπτη και πρακτική. Τα ψητά λαχανικά επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν την ωμή σαλάτα όπως και ένα σάντουιτς με ψητά ή ωμα λαχανικά σε πολύσπορο ψωμάκι αποτελούν σνακ με υψηλή θρεπτικότητα, εύκολα στην προετοιμασία και ασφαλή στη συντήρηση τους.

Στις έτοιμες σαλάτες  συχνά αποτελεί παγίδα το dressing. Αποφεύγουμε  σαλάτες που έχουν βάση τη μαγιονέζα καθώς είναι εύκολο να αλλοιωθεί. Επιλέγουμε dressing με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι. Σαλάτες με συστατικό το ψάρι (όπως κονσέρβα τόνος ή καπνιστός σολομός) δεν συντηρούνται εύκολα οπότε καλό είναι να μην τις προτιμάμε.

Υγιεινή και πρακτική επιλογή ιδιαιτέρα όταν είμαστε στη παραλία και ιδιαίτερα έχουμε παιδιά μαζί μας είναι τα σπιτικά χορτοπιτάκια ή τυροπιτάκια, ή σπιτική πίτα με βάση εποχιακά λαχανικά (μελιτζανόπιτα, κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα κ.α), τα μπουρεκάκια, τα τοστ με κίτρινο τυρί και ντομάτα και άλλα. Προσοχή όπως στην ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε στην παραλία καθώς απαγορεύεται το κολύμπι με γεμάτο στομάχι. Συχνά παρατηρούμε γονείς να ταΐζουν το παιδί τους λίγο πριν το κολύμπι. Αυτή αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική για το λόγο αυτό καλύτερα να κολατσίζουν τα παιδιά μετά το κολύμπι.

Θρεπτικά σνακ όπως οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι τα καρύδια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή καθώς είναι σημαντικά ωφέλημα καθώς αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την όρεξη για τροφή.

Επίσης σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τυποποιημένα ροφήματα κρύου τσαγιού κ.ά., καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πολλές θερμίδες, πολλά συντηρητικά και δεν βοηθάνε καθόλου στην απώλεια βάρους.

Προσοχή στο αλκοόλ καθώς περιέχει πολλές θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και πολλές αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα στις αυξημένες θερμοκρασίες.

Απολαύστε λοιπόν το καλοκαίρι σας τρώγοντας σωστά και μεσογειακά!